Scania håller årets stora förartävling för lastbilsförare

18 Mars
2014


För sjätte året i rad håller Scania en stor tävling för lastbilsförare. Scania Driver Competitions 2014 arrangerades för första gången i 2003 som svar på ett EU-direktiv som skulle öka utbildningen av förare inom trafiksäkerhet, bränsleförbrukning och miljöpåverkan från tunga fordon.

De förväntar sig att omkring 85 000 förare av tunga fordon i 40 länder kommer delta i tävlingen. Den har vuxit ordentligt för varje år som den har arrangerats, och är idag ett omfattande arrangemang som drar stor uppmärksamhet till sig. Transportindustrin, myndigheter och trafiksäkerhetsorganisationer har visat ökat intresse inför  varje event. Lokala sponsorer deltar i arrangemanget, och tävlingarna i Europa stöds  av bland annat internationella vägtransportunionen IRU, Michelin och släpvagnstillverkaren Schmitz Cargobull.

Förutom tävlingar i svåra körningsutmaningar sätts deltagarna även i mer vardagliga problemsituationer. Men exakt vilka moment som tävlingen kommer innehålla är ännu inte avslöjat. Tanken är att tävlarna ska vara på alerten och redo för överraskningar.

- I år utmanar förarnas förmåga att hantera överraskningar och behålla lugnet i svåra och stressande situationer, säger Mikael Person, General Manager för Scania Driver Competitions.

Tävlingarna har visat sig vara mycket framgångsrika för förare i att öka kunskap och skicklighet. Särskilt efter förarundersökningen som genomfördes efter tävlingarna 2012.

- Vi är övertygade om att tävlingarna har effekt. Förarnas kunskaper och skicklighet ökar på de marknader där Scania arrangerar förartävlingarna, säger han.

Då får vi önska alla deltagare lycka till i tävlingen!

Ett annat svenskt företag som främjar ett miljövänligt arbetssätt är Lantz Järn och Metall AB.

För att läsa mer om eventet finns Scanias pressmeddelande här: Scania Driver Competitions 2014: Safety first, then comes the fun