Premiärvisning av Huddigs fullhybridsteknologi på MaskinExpo

23 Juli
2015


I slutet av maj drog MaskinExpo, Nordens största entreprenadmässa , igång. Årets mässa hade sammanlagt 404 utställare från 14 länder, och fick över 22 000 besökare under tre dagar.

Läs mer: Ny byggteknik på maskinexpo

Bland de största och mest intressanta sakerna på mässan var den världsunika fullhybridsteknologin utvecklad av Huddig. Det är en ny typ av system som kombinerar el- och dieseldrift på ett sätt som låter entreprenadmaskiner både generera och regenerera energi mer effektivt än vad som tidigare varit möjligt.

Fullhybridstekniken kallas Tigon Technology, och förutspås revolutionera hur maskiner byggs i framtiden. Den ger maskinen bättre prestanda och högre verkningsgrad med lägre bränsleförbrukning.

- Det unika med Tigon Technology är inte de enskilda komponenterna i sig utan sättet vi kombinerar dem på och styr dem via vårt styrsystem, berättar Daniel Åkerström, utvecklingsansvarig för Tigon Technology på Huddig AB, i ett pressmeddelande.

Huddigs konceptmaskin visar på stor potential. Den ger både fördelar via lägre bränsleförbrukning, lägre utsläppningsnivåer, mer tillgänglig effekt och erbjuder trots detta också en tystare maskin.

- Vi hade väldigt många besökare i montern, både kunder, press och andra intresserade, säger Huddigs VD Lars Lindahl. Det var många som ställde frågor och som imponerades av alla de produkt- eller prestandafördelar som teknologin medför.

MaskinExpo markerade första gången som teknologin visades på en mässa. Nu kommer den utvärderas både gällande teknik- och marknadspotential för att ta fram underlag inför ordentliga tester hos kund. Om allt går som det ska kommer Tigon Technology användas på marknaden inom några år.