Fordinteriör av miljövänliga Coca Cola-flaskor

21 Mars
2014


Ford visar tillsammans med Coca Cola att de vill bidra till en mer miljövänlig framtid för bilindustrin. Det är Fords laddhybrid Ford Fusion Energi som står i fokus, där interiören består av PET-flaskor. Flaskorna är dessutom tillverkade av ett växtbaserat material.

Ford har i sitt sökande efter att göra en än mer miljövänlig bil tänkt i helt nya banor. I modellen Ford Fusion Energi byter ut de tyger som vanligtvis finns i bilars interiörer till ett mer miljövänligt alternativ. Det är vanligt att de traditionella tygmaterialen består av olja och andra fossila bränslen och eftersom Ford vill erbjuda ett mer miljövänligt alternativ undersökte man olika möjligheter. Då fann man att Coca Cola hade något intressant att erbjuda.

Tyget består av 30 procent växtmaterial

Coca Cola har sedan 2009 tillverkat stora mängder flaskor som är gjorda på ett miljövänligare sätt. Det handlar om över 18 miljarder återvinnbara PET-flaskor. Det som är speciellt med dessa flaskor är att de delvis är tillverkade av växter. Enligt Coca Cola själva består dessa flaskor av cirka 30 procent växtbaserat material. Företaget har döpt den här tekniken till PlantBottle Technology och man ska ha lyckats minska oljeförbrukningen i sina flaskor så pass mycket att man sedan 2009 använt 80 miljoner liter olja mindre tack vare den. Allt eftersom att det experimenteras mer med det här materialet säger Coca-Cola att det kan användas i alla möjliga olika sammanhang och hjälpa företag att minska förbrukningen av fossila bränslen.

Nu demonstrerar Ford hur deras Ford Fusion Energi även har en miljövänligare interiör. Det är något som de flesta bilföretag inte har valt att lägga särskilt mycket energi vid. Ford använder sig av Coca Colas miljövänliga PET-flaskteknik i såväl stolarna, sätena, insidan av dörrarna som på takets insida. Ford Fusion Energis interiör är med andra ord till 30 procent baserad på material från växtriket.

Jobbar miljövänligt sedan tidigare

Ford har redan tidigare använt sig av växtbaserat material för att minska bilarnas klimatpåverkan. De använder sig redan av sojabönor för att göra skummet som finns i sittdynorna. Skummet i en Fusions sittdynor består av hela 31 250 stycken sojabönor. Ford säger att tack vare sojaskummet har de kunnat minska koldioxidutsläppen med 9000 ton varje år.

Tack vare den här nya tekniken kan Coca-Cola och Ford visa att de verkligen vill göra någonting konkret för att minska sina ekologiska fotavtryck.

Det är tydligt att trenden i fordonsbranschen är att gå mot mer hållbara och miljövänliga alternativ. Däcktillverkaren Milestone är ett av alla de företag som tagit ett grönt initiativ, med sitt miljövänliga däck "Greensport". Läs mer om det här.