Coca Cola visar upp ny plastflaska av 100% växtmaterial

7 Juli
2015


Den amerikanska läskjätten har tillverkat plastflaskor av växtmaterial sedan 2009. Sedan första flaskan presenterades har de arbetat med att förbättra flaskorna för att kunna göras ännu mer miljövänliga. Nu har de levererat på det löftet, och visat upp en plastflaska som är tillverkad av 100 procent växtmaterial under en konferens på World Expo i Milan.

Potentialen för det här nya materialet är enormt. Coca-Cola sitter nämligen inte på det här materialet själva, utan samarbetar med flera företag och organisationer för att skapa mer miljövänliga och klimatsmarta produkter. Förra året annonserades till exempel att de inlett ett samarbete med Ford Motors för att skapa bilinteriörer med den nya plasten och därmed tillverka en mer ekologiskt gångbar bil. Detta samarbete kommer fortsätta även med den nya produkten, vilket kommer leda bilar som är bättre för miljön redan på fabrikslinjen. Förutom sitt samarbete med Ford så arbetar de även med bland annat Heinz, Nike och Procter & Gamble.

Coca Cola berättar att flaskor gjorda med deras PlantBottle Technology utgör cirka 30 procent av deras förpackningar i Nordamerika, och cirka 7 procent globalt. De berättar vidare att användandet av dessa flaskor uppskattas ha sparat världen cirka 315 000 ton i koldioxidutsläpp.

Nu återstår det att se om Coca Cola kommer utöka sina samarbeten ytterligare och därmed hjälpa till att skära ner på onödig plasttillverkning och farliga utsläpp.

- Coca Cola är fast bestämda att leda industrin bort från sitt beroende av icke-förnybara fossila bränslen, och mot att använda förnybara växtbaserade alternativ, sa företaget i ett pressmeddelande. Det har inte varit enkelt, men det visar vårt engagemang i att göra rätt sak på rätt sätt.